15 November 2011

kek batik berbadam

Assalamualaikum...



hehehe...cer tengok cer tengok....lihat lah dunia...

ni lah pertama kali aku buat kek batik okey...tapi yang ni aku nama kan kek batik badam sebab aku letak badam...alkisah nya badam tu pun ada 2 pek kecik yang masa raya puasa hari tu punya...aku campur kan..hiks..

aku buat malam raya haji hari tu...satu loyang koooo..yang best nya semua licin okey pagi raya tu..hahahaha vangga mak...vangga mak...

malam tu buat lagi satu loyang..sebab semua dah suka kan..lagi pun senang yang ampun...tak yah bakar ke apa..masuk loyang masuk peti ais..dah keras masuk mulut...

lepas ni raya2 akan datang kuih ni akan jadi hidangan wajib di samping kek coklat ku..hehehehe...

sesapa nak mencuba ni resipi nya..

bahan2 nya :


  1. - 1 setengah bungkus biskut merry                                                                                                         ( nk sdp pakai biskut cap ping pong,tak kisah berapa bnyk  nk bubuh )
  2. - 1 pek kecik milo 250g 
  3. - setengah tin susu pekat                                                                                                                     ( nak kurang pun blh takut manis sngt..ikut rasa sendiri )
  4. - buttercup 250g
  5. - badam / kacang tanah / kismis / dll                                                                                                        ( yang ni pun ikut suka korang nk masukkan apa..tak kisah )


cara2 nya :


  1. - patah-patah kan biskut merry ikut suka mcm mana...TAPI jangan hancur plak
  2. - bancuh kan milo dulu dengan air panas...air tu jgn bnyk sangat..nnt adunan kamu lembik..sedang2 milo itu larut semolek2 nya...
  3. - ambil periuk then masukkan semua bahan-bahan tadi ke dalam periuk tu...sekali ngan milo yang di bancuh itu....KECUALI biskut tadi...lalu panas kan dengan api yang tidak terlalu besar..nnt hangit  plak..
  4. - kacau adunan tu sehingga semua nya cair atau sebati selama lebih kurang 15 minit...sehingga cairan tu agak likat skit baru tutup api then angkat periuk.
  5. - baru lah masukkan biskut merry tadi bersama dengan bahan2 kekacang tadi...then gaul sampai rata...
  6. - lepas tu masukkan semua adunan tadi ke dalam loyang then tekan2 skit kasi mampat...kasi rapat...
  7. - kalau nak tabur badam lagi kat atas tu pun okey jugak...ikut suka lah..
  8. - then masukkan dalam peti sejuk..tunggu skit sampai keras..baru boleh ngap..


selamat mencuba..

p/s : cik jelita bila buat kasi gambar yer...tak pun pos kat i di sini skit...


toceh..


3 comments:

Che Kay said...

ah benci la! share gambo je. mane resepi dia?

Shuhada Samri said...

@che kay

aku dah update..sila buat !

Che Kay said...

ha barulah seksi! hahaha

Blogger templates

Related Posts with Thumbnails